Herken je dat? Dat je voor het eerst een verjaardag binnenloopt vol onbekenden? Of een podium opstapt om je visie op iets te geven voor een volle zaal? In minder dan een seconde hebben mensen een beeld van je gevormd en je moet van goed huize komen, wil je dat beeld nog bijstellen.

Net als bij presenteren is de kop essentieel voor het succes van het verhaal. En eigenlijk geldt dit bij heel veel meer facetten; je eerste date, je eerste diner in een nieuw restaurant.. maar zelfs bij het schrijven van een mail naar je klanten.

Deze kreeg ik van ParkMobile vandaag:

park mobile leren presenteren

Zo kreeg ik vandaag een “persoonlijk bericht” van “onze” directeur van Parkmobile. Mijn voornaam is daar niet bekend wat het een stuk onpersoonlijker maakt. De openingszin; “het is nogal een gekke tijd” klinkt een beetje hetzelfde als “Sint zat te denken”. Het gaat nog even door want “onze directeur” gaat een feature uitleggen die handig is voor op vakantie gaan. Maar ja, dat gaan we helaas niet.

Ik weet het, dit bericht is met alle goede intenties geschreven. We zijn immers allemaal wat van slag in deze gekke tijd. Misschien had “onze directeur” ook wel een enorme rotdag. Dat mag ook en geeft niks.

Het enige punt dat ik wil maken is dat als je je gaat #presenteren aan je klanten, je opening ijzersterk moet zijn.